Ingress:
Visionen om en inspirerande mštesplats och ett ekologiskt hŒllbart
liv fšrde Helena och Stefan von Bothmer till Sydkoster. Fšr snart 15 Œr sedan
startade de med permakultur i Kosters trŠdgŒrdar. I dag bor de i en lummig
lustgŒrd som krŠver hŒrt arbete.
Bršd
VŠxthusen som Šr byggda av Œterbruksmaterial var en milstolpe fšr
von Bothmers nŠr de invigdes Œr 2 000. I de hemsnickrade bŠddarna frodas
basilika jŠmsides med sallad och gurkplantor vars stŠnglar vŠxer uppŒt lŠngs
vita tŒrtkartongsnšren. I hšrnet av mittersta vŠxthuset stŒr ett dignande
fikontrŠd och delar givmilt med sig av sina fullmogna frukter. Och šver
alltihop en hemmagjord bevattningsanordning som bšrjar med regnvatten som
samlats upp i en stor cistern, och som tankas šver i 20 liters soptunnor av
plast, med en liten tut som šverfšr vatten i lagom mŠngder till bŠddarna i
vŠxthuset.
Paret von Bothmer har varit pionjŠrer och fšrt in mŒnga nya tankar
pŒ det omrŒde vi kallar miljš, men framfšrallt nŠr det gŠller odling. Deras
kŠpphŠst har varit designredskapet permakultur. Det gŠller sŠttet att odla,
sŒvŠl som hur man utformar en trŠdgŒrd som skall tilltala bŒde mage och šga,
eller om man sŒ vill: sjŠl och hjŠrta.
– Egentligen tror jag att man litar fšr lite pŒ sina egna
tankar. Fšr det vi har gjort Šr enbart logiskt. Det finns inget krŒngligt med
det, sŠger Helena von Bothmer avdramatiserande och tillŠgger att det handlar om
nedbrytning och om att skapa och organisera.
Permakultur gŒr bland annat ut pŒ att odla ekologiskt hŒllbart;
att odla dŠr du stŒr och anvŠnda det du har, att ta hŠnsyn till sol, vind och
bevattning. Men ocksŒ vara lyhšrd fšr det estetiska, som exempelvis vackra
amforor som vilar dekorativt pŒ en odlingsbŠdd av halm i vŠxthuset.
Men det handlar framfšr allt om det vardagligt enkla, och ibland
svŒra, som smart organisation; att sŠtta mig ned och tŠnka till pŒ vad jag
anvŠnder mycket eller vad jag dagligen gŒr ut och plockar frŒn trŠdgŒrden. Om
det Šr šrter och sallad, sŒ Šr det de tvŒ
odlingarna som skall placeras nŠrmast huset, liksom komposten som
anvŠnds flera gŒnger i veckan.
terbrukstanken, att ta vara pŒ allt som gŒr att anvŠnda Šr
stŠndigt nŠrvarande Kosters trŠdgŒrdar, liksom att anpassa sig till platsen man
odlar pŒ. Det kan innebŠra att ta vara pŒ gamla fšnster till vŠxthus eller att
odla i en bergsskreva om man bor pŒ en klippig tomt.
Det var just platsen, fem minuter frŒn FŠrjelŠget LŒngagŠrde pŒ
Sydkoster, som fick Helena och Stefan von Bothmer att slŒ till i
bšrjan av 90-talet. DŒ hade de letat efter mark pŒ flera hŒll runtom i vŠrlden.
De var fšrŠldralediga med Šldsta barnet Benjamin som nu Šr 18 Œr. Med sin fyra
mŒnader gamla baby reste de omkring i Australien, Nya Zeeland, Tasmanien och
USA och arbetade pŒ gŒrdar. Hon var utbildad agronom och han undervisade som
lŠrare pŒ lantbruksuniversitetet i Uppsala. De ville bŒde nŒgot annat och hade
en stark vision om ett hŒllbart gott liv pŒ en plats dŠr de slapp pendla och
dŠr de kunde verka och inspirera andra mŠnniskor till goda miljštankar.
– Vi var ganska duktiga pŒ att formulera vŒra idŽer och
berŠtta dem fšr varandra, sŠger Helena von Bothmer som minns att de lade ned
tid pŒ att skriva sin vision var och en fšr sig.
Efter ett Œr pŒ resande fot och ytterligare tid som gick fšr att
leta mark, pŒ olika šar bland annat, kom de sŒ till Sydkoster och hittade
ÒplatsenÓ med Œtta hektar mark och ett naturreservat till granne. NŠr de sŒg
att marken vette rŠtt mot sšder och lŒg inbŠddad som i en gryta, visste de att
de var framme.
PŒ tomten stod ett renoveringsobjekt till boningshus, en gŠststuga
och en snickarverkstad.
– Hade vi vetat dŒ hur mycket jobb det Šr att renovera ett
gammalt hus, sŒ hade vi nog rivit det och byggt ett nytt, sŠger Stefan von
Bothmer som i viss mŒn fšrverkligat sin dršm genom att med gammal hantverkstradition
byggt det gulputsade halmbalhus med grŠstak som nu ligger bredvid trŠdgŒrdens
stora damm.
NŠr de fšrst kom till platsen gick vassruggen nŠstan Šnda fram
till
boningshuset. Resten av ÓtrŠdgŒrdenÓ bestod av sand. Det har varit
mycket handkraft, tankearbete och bškande grisar, under Œren, till det som i
dag innefattar Kosters trŠdgŒrdar; med ekologiskt odlade gršnsaker, blommor,
lyckliga hšns, otaliga kurser, fšrelŠsningar pŒ tema odling, guidningar, och
inte minst
kafŽet som nu utškats med en liten glasskiosk dŠr det serveras
ekologisk kardemummaglass och andra lyckliga smaker.
Fast det Šr trŠdgŒrden som Šr sjŠlva scenen fšr hela verksamheten.
HŠrifrŒn kommer en stor del av det som serveras och hŠr fŒr dagsbesškare och
kursdeltagare inspiration till sin egen tŠppa.
Den ett hektar stora trŠdgŒrden ger vid fšrsta šgonkastet, ett
oordnat intryck. Fšrst efter en noga genomgŒng bland bŠddar och rabatter
fšrstŒr man systemet: lŠngst fram den privata trŠdgŒrden, likt vilken annan som
helst, med grŠsmatta, frukttrŠd och hŠck. Sedan ÓfruktskogenÓ vid ingŒngen av
Kosters trŠdgŒrdar med kšrsbŠrs- och ŠppletrŠd, buskar med vinbŠr, och sist
rabarber,
potatisplantor och mynta – allt sinnrikt ordnat i tre olika hšjdnivŒer.
Granne med den lilla ÓfruktskogenÓ finns en vŠlvd solfŒngare av
flŠtade grenar som ger bŒde vindskydd och vŠrme Œt šmtŒliga vŠxter som aprikos
och mullbŠr. Framfšr dem stŒr avlŒnga trŠformar pŒ parad. DŠr intensivodlas
allt frŒn citronmeliss till morštter och ruccola, som tillsammans gšr sitt bŠsta
fšr att slŒ hŒl pŒ myten om att ekologisk odling inte ger lika bra avkastning
som traditionell. De hŠr smŒ bŠddarna ger utan tvekan en bra skšrd, per
kvadratmeter, under en sŠsong. DŒ skall man veta att de Šr bŠddade med
fjolŒrets tŒngruskor och kompost som
vilat. OvanpŒ alltihop ligger ett tŠcke av grŠsklipp som bŒde ger
nŠring och gšr sŒ att ogrŠs inte vŠxer till.
– Men det fŒr gŠrna vŠxa ogrŠs. Det gšr ingenting. Det skall
vara kul att odla. Det Šr huvudsaken, menar Stefan von Bothmer som Šr medveten
om all handkraft som krŠvs fšr att hŒlla ogrŠset stŒngen.
TvŠrsemot vŠxthusen gŒr hšnsen omkring i sitt sommarhus, som
liknar en gammal cirkusvagn. Om vintrarna gŒr de inne i de solpaneluppvŠrmda vŠxthusen
och pickar. Hšnsskiten tas noga tillvara som gšdsel, liksom skiten frŒn šns
fŒr. Det blandas i de stora odlingshšgar som ligger pŒ rad i trŠdgŒrden. …verst
vilar ensilage frŒn brustna vita rullar av hš, och bŠddar in hela den jŠsande
vŠxtprocessen genom att tillfšra syre och mšgel.
Fšrsta Œret lŠggs avfall frŒn trŠdgŒrden, som blast, jordrester
och annat i en kullig och avlŒng hšg. Andra Œret gŒr det att odla squash och
andra snabbvŠxta saker i den tŠckta hšgen. Tredje Œret Šr det dags fšr odling
av sallader, som nu stŒtar i olika fŠrger med sina yviga huvuden, som den
vackraste blomsterrabatt. FjŠrde Œret odlas bšnor och annat som inte krŠver sŒ
mycket nŠring. Sedan Šr det dags att bšrja om pŒ nytt i hšgarna, som alla
befinner sig i ett sinnrikt kretslopp.
Och pŒ den vŠgen Šr det. Allt tas tillvara och gŒr runt. Fšr att
slutligen hamna i magen.
– Maten gŒr rŠtt in i sjŠlen. MŒnga
kommer hit fšr att Šta och nŠr de ŠndŒ Šr hŠr hoppar de pŒ en guidning i
trŠdgŒrden. PŒ sŒ vis fšrmedlar vi fšrhoppningsvis nŒgot till alla besškare,
sŠger Stefan von Bothmer.
Fotnot: Perma kommer frŒn permanent och kultur betyder odling
– permakultur Šr ett odlingssystem med naturens vŠxtsŠtt som fšrebild.
Byline: Agneta Slonawski
Bildbyline: Christer Olofsson
1 LustgŒrd eller Kosters trŠdgŒrdar, pŒ
Sydkoster en trekvart frŒn Stršmstad.
2 Morgondagg i kosters trŠdgŒrdar
3 PŒ Kosters trŠdgŒrdar blandas lšk med
bšnor i rŠta rader. Allt fšr att de skall ge varandra nŠring i de avlŒnga
vŠxthšgarna som bŠddats med kompost av tŒngruskor och hšnsgšdsel, och som
toppas av grŠsklipp fšr att hŒlla undan ogrŠs.
4 En salladsbŠdd med tre olika sorter som
blir till den vackraste rabatt. PŒ Kosters trŠdgŒrdar Šr det viktigt att šgat
fŒr sitt lystmŠte, sŒvŠl som magen. Salladen vŠxer frodigt pŒ bŠddar av kompost
frŒn tŒngruskor och hšnsgšdsel. Den hŠr vŠxtbŠdden Šr pŒ sin kulmen nŠr det
gŠller nŠring.
5 Benjamin von Bothmer hjŠlper sin mamma
Helena med att hŠlla šver regnvatten i smŒ soptunnor av plast som sedan fšr
vattnet vidare till bŠddarna i vŠxthusen.
6 I fruktskogen vŠxer saker pŒ tre nivŒer;
fšrst trŠden, sedan buskarna och lŠngst ned rabarber och potatis. Allt i en
salig och švertŠnkt blandning.
7 En stunds vila vid dammen som grŠvdes
fram sŒ att sŒ att cafŽgŠsterna fŒr smŠlta maten till susande vass och
vattenkluck.
8 - Att leva sŒ hŠr Šr en livsstil,
fšrklarar Agnes Stršm som utbildar
sig pŒ CapellagŒrden och som praktiserar
pŒ Kosters trŠdgŒrdar. Under tŠcket dšljer sig en bŠdd i andra stadiet, efter
avfallsstaidet, dŒ man odlar squash och toppar med ensilage.
9 Det mesta som gšrs pŒ Kosters
trŠdgŒrdar, gšrs med handkraft - tidsšdande och sensuellt.
12 En hektar stor trŠdgŒrd krŠver sin
kvinna. Helena von Bothmer Šr i full fart. Hon har precis haft morgonfika med
praktikanterna, avsmakat flera sorters nyskšrdade salladshuvuden och hŠmtat
varor vid fŠrjan som precis anlŠnt till LŒngagŠrde pŒ Sydkoster.
15 Dagens fšrsta besškare har kommit med
bŒten och skall gŒ en rundvandring i trŠdgŒrden fšr att fŒ lite nya idŽer till
sina balkonglŒdor eller trŠdgŒrdsland.
17 FikontrŠdet har vuxit sig stort i ett
av vŠxthusen.
22 Lyckliga hšnor fŒr smakrika Šgg. De hŠr
Šter allt som blir šver frŒn den ekologiska odlingen. Om vintrarna gŒr det runt
och storstŠdar i vŠxthusen.
23 Det mesta som gšrs pŒ Kosters
trŠdgŒrdar, gšrs med handkraft - tidsšdande och rogivande. HŠr rensar
praktikanten Agnes Stršm en vŠxtbŠdd som kommit lite pŒ undantag.
24 terbruk Šr en av grundtankarna bakom
Kosters trŠdgŒrdar. HŠr stŒr fšnster som nyligen satt i ett gammalt hus tvŠrs
šver vŠgen. De vŠntar pŒ att skŠras till fšr att passa in i en ny bod i
trŠdgŒrden.
25 Om trŠdgŒrden Šr scenen fšr all
verksamhet pŒ Kosters trŠdgŒrdar, sŒ Šr komposten dess hjŠrta och lunga. HŠr
lŠggs blast, grŠsklipp, hšnsskit
och fŒrskit i olika hšgar fšr att nogsamt
tas tillvara och blandas till en livgivande kompost.
26 Kosters trŠdgŒrdar Šr i dag cirka en
hektar stor. PŒ 15 Œr har den fšrvandlats frŒn sankmark och sandmark till en
frodig plats med ett sinnrikt vŠxtsystem.
27 Helena och Stefan von Bothmers
arbetsdag nŠrmar sig sitt slut. Under hšgsŠsong jobbar de omkring 12 timmar om
dagen.
28 Paret von Bothmer hade en dršm om att
bygga en inspirerande mštesplats och ett fŒ ett hŒllbart gott liv. Barnen
Benjamin, 18 Œr och Siri, 16 Œr, har vuxit upp i en trŠdgŒrd. Nu sommarjobbar de
pŒ plats.
29 VŠxthusen har ett hemmagjort
bevattningssystem, vars bas Šr regnvatten. Det samlas upp i en stor cistern och
fšrs šver i 20 liters papperskorgar av plast som har en avhŠllningstut fšr att
vattnet skall kunna rinna ner i den tŠckta vŠxtbŠdden.
30 Det senaste verket pŒ Kosters
trŠdgŒrdar Šr ett halmbalshus som byggts med gamla hantverksmetoder, som har
ett grŠstak som bestŒr av grŠsmatta pŒ rulle och inkilade suckulenter pŒ.