Lutande bŠnkar eller sittplatser som krŠver att man kšper en fika. Trenden sveper šver hela riket. Vi talar om exkluderande design – ett effektivt stopp fšr ovŠlkomna gŠster.

Jag minns nŠr Nordstan byggdes i bšrjan av sjuttiotalet. DŒ betraktades kšpcentret som en mštesplats, ett slags folkligt palats i Gšteborg. Det var nytt och spŠnnande med affŠrer, restauranger, bowlinghall och bio. Stora rundlar med blommor stod utstŠllda pŒ strategiska stŠllen; runtom dem trŠbŠnkar. DŠr slumrade vi ett par timmar nŠr vi missat sista vagnen till BiskopsgŒrden.

I dag hittar du nŠppeligen bŠnkar utan servering i Nordstan. Christer Andersson, som Šr en sporadisk besškare, har letat sig utanfšr dšrrarna, snett under glastunneln, mot Šlvsidan till. Han har hittat en vŠlanvŠnd papperskorg i sitthšjd att vila rumpan mot, i vŠntan pŒ en bil som skall ta honom hem till LŠnsmansgŒrden.

– Det Šr dŒligt med sittplatser i Nordstan i dag. Det Šr mŒnga som fšrsvunnit genom Œren. Det behšver inte vara nŒgot hotell hŠrinne, men sitta kan man ju fŒ gšra. Men jag fšrstŒr varfšr de inte vill ha folk sittandes. De kan vara pŒverkade, konstaterar han.

Innanfšr dšrrarna, nŠrmast Systembolaget, stŒr Lars Sjšgren och sŠljer Faktum. Nordstan Šr hans andra hem. HŠr spenderar han runt 20 timmar i veckan.

Nordstan har fšrŠndrats och blivit mindre mŠnskligt šver Œren. Nu Šr det bara det kommersiella som gŠller hŠrinne. Det har kommit till mŒnga kafŽer pŒ de tomma ytorna som fanns fšrr. Jag kommer ihŒg nŠr mina dšttrar var smŒ. DŒ fanns det en fontŠn i Nordstan, alldeles utanfšr dŠr Hemkšp ligger i dag. Det fanns smŒ stenršsen som barnen kunde sitta och vila sig pŒ.

Stenarna finns fortfarande kvar. De Šr stora, men man ser dem knappast. De Šr šverbyggda av trappor som leder upp till Nordstans švre vŒning. Glipan mellan stenarna och trappan har barrikaderats med blomsterlŒdor och ett lŒgt staket, sŒ att ingen skall trŠnga sig in dŠr.

Lars Sjšgren har precis varit inne i det ombyggda Femmanhuset och konstaterat att de ÓgratisÓ sittplatser som fanns dŠr, tagits bort.

– Men under fotbolls-EM var det helt underbart. DŒ hade de satt ut flera soffor med stora teve-skŠrmar framfšr. Jag sŒg mŒnga som spontant slog sig ned och vilade eller pratade med varandra. SjŠlv satt jag dŠr och spelade schack. SŒ skulle det kunna bli igen, sŠger Lars Sjšgren, vars vision om Nordstan Šr att skapa ett tomt torg i mitten med boulebana och bŠnkar runtomkring, i stŠllet fšr att hyra ut den tomma ytan till utstŠllare.

Men det Šr inget som Nordstans vd, Ulrica Carlsson, Šr inne pŒ. Hon berŠttar mŒlande om framtidsplaner och om en restaurang pŒ andra vŒningen i Femman, som kommer att dra till sig nya kunder.

– VŒr lŒngsiktiga mŒlbild Šr att skapa en bra och hŠrlig mštesplats som Šr šppen och tillgŠnglig fšr alla. Vi vill att Nordstan skall bli en rolig shoppingdestination. Det kommer att bli en fantastisk arena dŠr man kan Šta och dricka gott. Vi kommer att bli helt outstanding. Vi Šr den mest attraktiva turistattraktionen i stan med 35 miljoner besškare per Œr. Liseberg har 2,5 miljoner, tillŠgger hon och hŠnvisar till en fŠrsk varumŠrkesundersškning.

Att nordstan omfattas av en rejŠl ansiktslyftning stŒr helt klart. Men blir det verkligen en plats fšr alla? Vilka signaler sŠnder man ut genom att dra in sittplatser?

– Det vi saknar i dag Šr platser fšr att sitta ner i lugn och ro att Šta. Vi kommer att ha butiker mot gatan med stora fina och upplysta skyltfšnster och gšra ett trevligare vŠlkomnande fšr det stora flšde som kommer frŒn Nils Ericsonsplatsen. Vi har tagit bort tvŒ sittytor vid bankomaten. Det blev otryggt, fšr mycket folk. Nordstan Šr inte nŒgot uppehŒllsrum. BalansgŒngen Šr svŒr eftersom vŒr mŒlgrupp Šr stor och spretig, konstaterar Ulrica Carlsson.

Ett nytillskott med sittplatser Šr den gradŠng i trŠ som byggts utanfšr kšpcentret pŒ Kšpmansgatan. Tanken Šr att folk skall kunna sitta i lugn och ro och Šta mat som sŠljs frŒn de mobila restauranger som stŒr uppstŠllda dŠr.

Enligt Fredrik Edin som skrivit masteruppsatsen ÓLuffarsŠkra bŠnkar ur ett ideologiskt perspektivÓ, skulle detta kunna vara ett exempel pŒ den vŒg av ekonomisk rensning som pŒgŒr i mŒnga vŠsterlŠndska stŠder. DŠr ett ÓviÓ och ett ÓdomÓ skapas. Ett system med en sŒ kallad negativ švervakning. NŒgot som i sjŠlva verket handlar om att gšra sig av med ošnskade besškare.

Fšrsta gŒngen Fredrik Edin sjŠlv insŒg vidden av problemet var nŠr Citytunneln skapades 2010. DŒ inreddes tvŒ hŒllplatser; Malmš central och Triangeln, med en enhetlig design – lutande bŠnkar. Eller hala sittplatser som gšr att de Šr omšjliga att sova pŒ. De gick fšr švrigt knappt att sitta pŒ heller, utan att sakta glida av. Det tog inte lŒng tid efter invigningen innan en malmšbo anmŠlde det hela till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Kort dŠrpŒ rŠtades bŠnkarna upp nŒgot.

PŒ andra stŠllen i landet syns modeller av bŠnkar som har armstšd pŒ decimeters avstŒnd eller stora bulor i sitsen som gšr dem obekvŠma att vila pŒ. I Stockholm finns det flera exempel pŒ staketliknande taggtrŒd eller metallršr dŠr hemlšsa brukar sova. I ett parkeringshus i FinspŒng fšrsškte kommunen mota bort missbrukare genom att spela klassisk musik pŒ hšg volym.

Det finns gott om fšrbjudna rum som gšrs obekvŠma fšr olika grupper.

Fredrik Edin pratar Šven om samhŠllets vŠrdighet och fenomenet exkluderande design. Om hur samhŠllet behandlar vŒra mest utsatta. Det gŠller inte enbart lutande bŠnkar, utan Šven det samhŠlle som bŠnken skapar.

Gšteborg sŠljs i dag in som en eventstad till turister och andra besškare. FrŒgan Šr om hemlšsa, missbrukare, tiggare och andra har nŒgon plats i den Ónya stadenÓ.

Stadsarkitekt Bjšrn Siesjš tvekar inte, utan lyfter fram konstgrŠsplanen mellan Gšteborgsoperan och €lvrummet, som ett exempel pŒ en lyckad lšsning.

– Men det skall inte finnas platser som blir tillhŒll dŠr man kan dra sig undan. MŠnniskor skall beblandas och det skall finnas social kontroll. Kanaltorget utgšr en vistelseplats dŠr alla kan hŠnga och som inte kostar nŒgot. Jag kŠnner mig sjŠlv inte obekvŠm med att sitta dŠr, pŒpekar han.

Gšteborg Šr en segregerad stad. Siesjš avfŠrdar Nordstan som en halvmesyr,
eftersom det inte Šr en offentlig plats, utan Šgs av en samfŠllighet. Hans vision av Gšteborg mŒlas med stora penseldrag och koncentreras till de centralare delarna av staden:

– Vi ska ha šppna platser, som Jubileumsparken i Frihamnen, med ett offentligt bad och bygga billiga bostŠder. Stadsdelen lŠngs kajen vid JŠrntorget skall bli ett strŒk med lŠgenheter och affŠrer i nŠrheten. Vi skall ta tillvara alla gšteborgares intressen, sŠger Bjšrn Siesjš som Œkt till Vancouver, Dubai, Lyon och Marseille fšr att fŒ inspiration att skissa fram ÓDet nya GšteborgÓ.

 

Bild: Mario Phrat

 

https://www.faktum.se/var-sa-god-och-sitt-eller/