Ingress:
Fredrik Colting och
Carl-Johan Gadd jobbar med att få fram det som inte finns. I
bokväg. Deras senaste unikum är en kokbok med recept på våra husdjur.
Bröd:
De befinner sig i hjärtat
av Borås nya kreativa centrum - den gamla korsettfabriken mitt i stan. Deras
kontor påminner om en boxningslokal, med en knallröd boxboll vid ingången och
ett slarvigt struket cementgolv.
Om det var här deras
senaste verk kom till eller ej, minns de inte. De
jobbar hela tiden och den ena idén häktar i den andra.
Just nu har de åtta titlar som skall ges ut i USA. Deras ringa ålder,
tillsammans med att de vågar sticka ut hakan i den stora förlagsvärlden, gör
dem lite udda.
– Ja, men hur svårt kan det
vara egentligen? Det är ju bara att lära sig. Allt som vi skapat finns här och
det är bara en bit på vägen, säger Fredrik Colting och sveper med handen mot
två fullproppade bokhyllor med egna alster. Lite längre bort hänger en sportig
klädkollektion som de precis tagit fram och som skall säljas i den trendiga
butiken Colette i Paris.
I knäet har han första
exemplaret av Pet cook book som kommer ut i juli. Han bläddrar fram favoriten
Pony pepperoni pizza som han gillar för att namnet låter bra i munnen. Även om
Fredrik Colting går i tankar om att skaffa sig en liten hund, så skulle han
inte ha något emot att äta en Sankt Bernard burger.
– Receptet fungerar lika
bra om man byter ut hundköttet mot kyckling, lovar Fredrik Colting som är
beredd på att stoppa i sig det som är naturligt att äta i varje land han
besöker.
Carl-Johan Gadd är i själva
verket den enda av de två som smakat på husdjur över huvud taget. Det skedde på
en långresa till Sydamerika där han blev serverad hamster, både med huvud och
huggtänder. Hyfsat gott, men ganska torrt, blev omdömet av denna måltid.
Boken som innehåller ett
trettiotal recept på både sköldpaddsrisotto och hamsteromelett har tagits fram
tillsammans med kockar för att få de rätta proportionerna i recepten.
– Vi känner oss väldigt
nöjda. Den blev precis som vi hade tänkt oss, säger Carl-Johan Gadd och slår
upp sidan med katt i rödvinsås.
Bredvid receptet finns en
illustration med en gullig liten kattunge som ritats av Magnus Andersson Gadd.
Fredrik och Carl-Johan är
barndomsvänner. Som små lekte de affär eller gjorde affärer. Redan som
tolvåringar hade de allvarliga planer på att importera silkeskjortor från
Asien. Båda kommer från entreprenörsfamiljer. Carl-Johans föräldrar har företag
i textilbranschen och Fredriks pappa bygger luftskepp.
När de startade bokförlaget
Nicotext för två år sedan, hade de inte setts på närmare åtta år. De var båda i
ett skede där de ville sätta tänderna i något nytt. Carl-Johan hade bott
utomlands i några år och arbetat som formgivare och Fredrik hade arbetat som
nattportier på Grand hotell i Borås. Nu fick han istället tillfälle att läsa
bokmanus på sitt arbetspass.
Men först bestämde de sig
för att ge ut annorlunda böcker. Sådana som man kan ta upp och läsa i fem
minuter och skratta över tillsammans med andra.
Den första bok de gav ut heter
Nicos Filmreplikbok och har sålts i 35 000 exemplar. Efter den följde boken
Vill du hångla, (Som de gjorde åt klädföretaget Svea.) och en bok om med namnet
Sten-sax-påse.
Nu ger dig sig snart av på
sin sommarturné och klämmer in sig i en silverfärgad Mitsubishi, som de fått av
Carl-Johans farmor.
I förlagsvärlden är de
småkändisar, men de underskattar inte det personliga mötet med bokhandlarna
själva. Lagom för avfärden har de tagit fram ett nytt bokställ där de vill
exponera sina böcker. Nyligen var de på en bokmässa i New York och fick respons
på kokboken.
– Det är svårt att
särskilja jobb och fritid. Jobbet är som en hobby. Vi är säkert här tolv timmar
om dagen, säger Fredrik Colting.
Men under lunchen händer
det att de delar på sig. Fredrik går helst hem till sin lägenhet och lagar kostriktig
mat. Mellan fem och sju, varje eftermiddag utövar han yoga på golvet mitt i
kontorslokalen. Medan Carl-Johan gärna äter något snabbt och tar en cigarett
till.
– Fredrik är dålig på att
ta kritik, kommer Carl-Johan på, annars tycker han att deras symbiosliknande
samarbete fungerar fantastiskt bra.
På två år har de kommit ut
med 25 egna böcker. De flesta med en humoristisk knorr innanför pärmarna. Även
om Pet cook book kommer att väcka en del uppmärksamhet fortsätter de att kläcka
idéer tillsammans.
En god gissning är att
flertalet av dem kommer att bli förverkligade.
Bildtext:
Innan kokboken ens hunnit
komma ut har Carl-Johan Gadd och Fredrik Colting i Borås fått reaktioner från
djurrättsorganisationer.
Bildtext:
– Vi är inte ute efter att
förändra folks inställning till att börja äta husdjur. Vårt mål är att göra
annorlunda böcker med humor, säger Fredrik Colting.
Bildtext:
Carl-Johan Gadd och Fredrik
Colting är barndomsvänner med affärer som lekspecialitet. För två år sedan
startade de ett förlag. Nu har de gett ut 25 böcker.
Fakta:
Namn: Fredrik Colting
Ålder: 28 år
Familj: singel
Bor: I centrala Borås.
Arbetar: förläggare
Intressen: Yoga och arbete.
Namn: Carl-Johan Gadd
Ålder: 27 år
Familj: singel
Bor: I centrala Borås.
Arbetar: förläggare
Intressen: Litteratur.
Byline: Agneta Slonawski
Bildbyline: Sergio
Joselovsky